+90 544 158 43 22
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte, çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik çeşitte birçok oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantazi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsat yaratılır. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.
Neden Oyun Terapisi?
Çocukların yetişkinler kadar duygularını anlayabilme ve konuşabilme becerileri gelişmemiştir. Çocuklar oyun aracılığıyla deneyimlerini ve duygularını ifade etme fırsatı bulurlar. Çocuklar, oyunlarında davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku, ya da hayalkırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda yeniden canlandırabilirler. Terapistin yarattığı yoğun empati, kabul ve güven içeren ortamda çocuk iç dünyasını oyun yoluyla ortaya koyar ve yaşadığı sıkıntılarla başa çıkmaya çalışır. Oyun terapisi çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, risk alabilecekleri, sosyal kuralları ve sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam yaratır. Oyun terapisi süreciyle, çocukların yaşadıkları olayları algılama şekilleri değişebilir ve diğerleri ile olan etkileşimlerinden daha çok keyif almaya başlarlar.
Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?
Oyun terapisi, çocuğun geçmiş ve bugün yaşadığı deneyimlerdeki çeşitli etkenlere bağlı olan bir süreçtir. En önemli iki etken ve çocuğun yaşadığı sıkıntının derinliği terapinin süresini belirleyen unsurlardır. Oyun terapisi, genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere 2-3 ay kadar sürebilir.
ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi temellerini Carl Rogers’in Danışan Merkezli Terapisinden almıştır. Carl Rogers’in prensipleri Virginia Axline tarafından 1940’lı yılların sonunda oyun terapisine uyarlanmıştır. Axline tarafından temelleri atılan Çocuk Merkezli Oyun Terapisi daha sonra Garry Landreth tarafından daha sistematik hale getirilmiştir. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocuğun problemleri yerine ilişkiye odaklanmayı tercih eder. Bu yaklaşımda amaç çocuğun kendi davranışlarının farkına varmasını sağlamak ve kendini yönetmesine izin vermektir. Çocuk Merkezli Oyun Terapisinde problem yerine çocuk, geçmiş yerine şu an, düşünce ve hareketler yerine duygular, açıklama yerine anlayış, düzeltme yerine kabullenme önemlidir. Çocuk iyileşmeyi özenle hazırlanmış oyun terapi odasındaki oyuncaklar yolu ile gerçekleştirir. Çocuğun hangi oyuncağı seçip, hangi oyunu oynayacağı tamamen çocuk tarafından belirlenir. Terapistin komut vermesi yerine çocuğun terapötik süreci yönetmesi esastır. Çocuğun içinden gelen oyun yönlendirmesinin, terapistin dışarıdan sunacağı yönlendirmeden daha faydalı olacağına inanılır.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi genel olarak 2-10 yaş arasındaki çocuklarda kullanılır.
Aileler Oyun Terapi Sürecine Nasıl Katkıda Bulunabilirler?
Oyun terapisi sürecinde çocuğun ailesi ile çalışmaya devam etmek, terapinin etkinliğinde en önemli etkenlerden biridir. Terapist, bireysel olarak çocuk ile haftada bir ya da iki kez oyun terapisi görüşmelerine devam ederken, anne-babalarla da bu süreçte belirli zamanlarda görüşmeler yapar. Eğer terapist gerek görürse çocukla yapılan bir oyun terapi seansına ebeveynin katılmasını ister. Ebeveynin terapist tarafından sunulan önerileri dikkatle uygulaması terapi sürecinin etkililiğini arttıracağı muhakkaktır.